Huawei Türkiye ve Habitat Derneği iş birliği ile 19 Şubat’ta Hatay’da düzenlenen ‘Afet Teknolojileri Yönetimi Fikir Maratonu’nda üniversite öğrencileri, bilişim teknolojilerinden yararlanarak, doğal afetlerin olumsuz etkilerini azaltacak projeleri geliştirmek için yarıştı.
Türkiye’deki doğal afetlerde hızlıca sorumluluk alarak yardımlar gerçekleştiren Huawei, bu Maraton’la yardım kampanyalarının ötesine geçerek, teknolojinin gücünü afet yönetimine daha fazla entegre etmeyi ve genç yetenekleri bu alanda teşvik etmeyi hedefledi. Huawei Türkiye ve Habitat Derneği iş birliğiyle düzenlenen ‘Afet Teknolojileri Yönetimi Fikir Maratonu’ da bu girişimlerden biri olarak öne çıkıyor.
19 Şubat’ta “Riskleri Azalt, Çözümleri Artır: Fikir Maratonu ile Geleceği Şekillendir” misyonuyla, İstasyon Hatay’da gerçekleştirilen bu ödüllü proje ve fikir yarışmasına; Hatay ve çevresindeki üniversitelerde eğitim gören öğrenciler katıldı. Yedi takıma ayrılan 27 öğrenci, ‘Bulut Bilişim ve Yapay Zeka’ odaklı projeler geliştirerek fikirlerini jüri heyetine sundular.
Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Harun Tüysüz konuşmasında, “6 Şubat depremlerinin birinci yıl dönümünde yaşadığımız acıları unutmadan iyileşmenin zamanının geldiğini düşünüyoruz. Şu an Hatay’da okullarımızın %90’ı ders yapılabilir durumda. Eğitim kalitesini tekrar aynı seviyeye çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu noktada teknolojinin, buradaki halkın ve özellikle de genç yeteneklerin katkısı çok önemli. Hatay’ın geleceğinin yeniden inşası bu iş birliği ile mümkün olacaktır. Bu bağlamda Afet Yönetimi Teknolojileri Fikir Maratonu etkinliğinin, asrın felaketinin en çok hissedildiği şehir olan Hatay’da gerçekleştirilmiş olması çok kıymetli. Böyle bir etkinliği düzenledikleri için Huawei Türkiye ekibine ve tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.
Huawei Türkiye Kamu ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Ömer Faruk Şahin, Afet Teknolojileri Yönetimi Fikir Maratonu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Hafızalarımıza acı bir tarih olarak kazınan 6 Şubat 2023’te yaşanan asrın felaketi hepimizi derinden etkiledi. Ülke olarak, o günlerde büyük bir acıyı birlikte yaşarken, başlatılan dayanışma ve yardım seferberliğinde bütün zorlukların üstesinden birlik olarak gelebileceğimizi gösterdik. Kaybettiğimiz vatandaşlarımızı ve yaşadığımız acıları unutmadan, bugün gelecek güzel günlerin yeniden inşası için yine birlikte çalışıyoruz. Büyük felaketin ilk anlarından itibaren, saha ekiplerimiz haberleşme şebekesini çalışır halde tutmak için nasıl hemen deprem bölgesine koştuysa, bugün de biz Hatay’da üniversite öğrencileriyle birlikte fikir tohumları ekmek için buluştuk. Öğrencilerimiz, afet yönetimi teknolojilerinde geliştirdikleri fikirlerle, ülkemizin geleceğine ışık tutacaklar. Bunun bir parçası olabildiğimiz için, buruk da olsa mutluyuz. Sayın Hatay İl Milli Eğitim Müdürü’müzün, AFAD’ın ve Habitat Derneği’nin fikir maratonumuza verdikleri destek için çok teşekkür ediyorum” dedi.
Habitat Derneği İcra Kurulu Üyesi Taha Aydoğmuş ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Habitat Derneği olarak depremin ilk gününden itibaren bölgede çalışmalarımıza başladık. Adıyaman, Hatay, Malatya ve Kahramanmaraş’ta bulunan konteyner kentlerde çocuklar için 42 metrelik sosyal hayata destek ve teknoloji eğitimleri sürdürmek adına konteyner sınıfları kurduk. Hatay’da 300 konteynerde oluşan yaşam alanları oluşturduk ve yine afet bölgesinde 13 kadın kooperatifine finansal ve teknoloji desteği vererek kadınların güçlenmesini destekledik. ‘Hatay benim şahsi meselemdir’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ‘Hatay bizim de şahsi meselemizdir’ sloganı ile bugün etkinliği gerçekleştirdiğimiz ‘İstasyon Hatay’ adlı ortak çalışma alanımızı açtık. Bu etkinlikte güçlü bir paydaşlığa imza atarak uluslararası alanda ve Türkiye’de önemli çalışmalar yapan Huawei ile bir araya geldik, kendilerine bu kıymetli proje ve iş birliği için teşekkür ediyorum. Şirketlerin bu tür sosyal konulara olan yaklaşımlarına destek olmak ve birlikten kuvvet doğar ilkesiyle özellikle ülkemizde yaşanan afetler için çözümler geliştirmek bizim için çok önemlidir. Bu çözümleri geliştirirken de ülkemizin en büyük afetlerinden birinin yaşandığı yerde, doğru ihtiyaçları tespit etmek ve doğru çözümler oluşturmak için bu etkinliği Hatay’da yapmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Bölgede bundan sonraki süreçte de çalışmalarımıza yoğun olarak devam edeceğiz.”
Afet Teknolojileri Yönetimi Fikir Maratonu sonunda finalistlere ödülleri Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Harun Tüysüz tarafından takdim edildi. Maraton sonunda birinci olan Team T-mesh takımı Huawei Watch GT4, ikinci olan Afet Yönetim Birimi takımı Huawei Watch GT3, üçüncü olan Fire Force takımı Huawei Watch Fit 2, diğer dört takım ise Huawei Band 8 ödüllerinin sahibi oldu.
Hatay’daki Afet Teknolojileri Yönetimi Fikir Maratonu, Huawei Türkiye’nin Bilişim Yetenekleri Geliştirme Programı çatısı altında gerçekleştirdiği projelerden bir tanesi oldu. ‘Huawei Türkiye Bilişim Yetenekleri Geliştirme Programı, yeni bilişim profesyonelleri yetiştirmek ve ülkemizdeki bilişim sektörü ekosistemine katkıda bulunmak amacıyla tasarlanan bir eğitim hareketi olarak öne çıkıyor. Program genel çatısı itibarıyla, bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını, ortak bir amaç doğrultusunda ve bütüncül bir yaklaşımla ele alıyor. Huawei’de görev alan farklı ekipler tarafından geliştirilen eğitim odaklı projeler, bu program kapsamında hem yerel hem de küresel bazda uygulamaya geçiriliyor.
Daha fazlası için teknokroki.com adresini takipte kalın. İçeriklerimizi Bundle, Google News üzerinden de takip edebilir anında haberdar olmak için tarayıcı bildirimlerini açabilirsiniz.